Fästingsmedel för hund

12.08.2018 kl. 09:13

Okej, nu är jag väldigt sent ute men jag tänkte lyfta fram lite olika fästingsmedel som finns på marknaden; vad det är, hur man får tag i det och fördelar och nackdelar.

 

 

Nexgard

- Nexgard är en tablett som du ger en gång i månaden. Det som kanske är mest negativa med detta läkemedel är att det är på recept,då det är gift som du ger åt hunden,; vilket gör att du måste ha varit hor veterinär inom ett år för att få det. Vissa hundar kan även få symptom så som diaré och att dom kräks. Positiva är att många kunder (och även jag) är nöjda. Det lovas inte att tabletten ska hålla fästingarna borta, utan dom dör när dom biter sig fast, men många upplever även att tabletten håller fästingarna borta från att krypa på hunden. Tabletten är en smaktablett, vilket betyder att den innehåller bl.a biffsmak (om man har en allergisk hund kan detta vara bra att veta)

 

Bravecto

- liknar mycket Nexgard, även detta är en tablett som ges, dock var 3:dje månad. På, recept, kräver alltså besök hos veterinären en gång i året. Det som gjorde mig lite förvånad när jag läste innehållet är att dom satt i aspartam?  Dom har även varning för hundar som lider av epilepsi. Biverkningar kan vara, även här diaré och kräkning men även aptitlöshet och dreglande (illamående). Det som är bra med Bravecto är att en tablett räcker nästan hela finska sommaren, sedan får man oftast ge en till på höstsidan. Att tänka på är att eftersom läkemedlet verkar så länge så kan det bara besvärligt om hunden skulle vara allergisk mot ngt av innehållet. 

Seresto

- seresto är ett fästings halsband som ska både döda och stöta bort fästingar. Seresto blev receptfritt för ngt år sedan och ska fungera i 7-8 månader. Att tänka på är att halsbandet måste sitta tillräckligt spänt och ligga mot hyn, annars fungerar det inte korrekt. Tillverkaten lovar även att man kan låta hunden simma med halsbandet. Har man små barn kan detta dock vara ett alt. som man bör tänka i genom två gånger, eftersom halsbandet innehåller gift och finns runt halsen hela tiden så är det lätt att barn får det på fingrarna om barnet pillar på halsbandet. (vuxna med såklart men barn förstår inte alltid). En del hundar reagerar också med att få hudinfektion (blir rött, ibland svullnar, kliar...) där var halsbandet ligger. 

https://www.seresto.fi

 

Scalibor

-även detta ett receptfritt halsband. Samma gäller där; halsbandet måste vara tillräckligt spänt och ligga mot hyn. Största skillnaden mellan dessa är nog verkningstiden (5-6 mån) samt att hunden inte bör simma med Scalibor. 

http://www.scalibor.fi/scalibor_vet/scalibor_vet.asp

 

Bayvantic

- en pipett som innehåller vätska, (sk spot- on, sätts i nacken. I sällsynta fall kan djuret bli trött eller få förändrat beteende, men det jag kanske mera upplever är att kunder inte tycker att det fungerat utan att dom ändå hittat fästingar på djuret. Verkningstid; 1 månad

(bilder från google)

Sandra Broman

"jaha, när började ditt intresse för hundar?" Frågade min släkting mig. 

"när jag var runt 14" svarade jag

"fyra" rättade min mamma mig.

Oavsett när intresset börjat så har det funnits med länge och påverkat mitt liv. När jag var runt 15 åkte jag på min första hundutställning som handler och det är något som jag hållit på med sedan dess. Som 18 beslutade jag mig för att utbilda mig till hundkonsult och flyttade därför för första gången från österbotten. Idagsläget studerar jag till djurskötare på klinik.

I december 2017 så köpte jag Ålga, en snart 3:årig labrador, som jag var skötare på under hennes skolningstid till assistent hund. Dessvärre höll hon inte måttet.

Här på bloggen hade jag tänkt skriva om allt som berör hundar; träning, sätta upp bilder, åsikter om hundhållning och sjukdomar. Lite veterinär kopplat får vi säkert också in då jag jobbar som djurskötare på klinik (vet. nurse).

Jag kommer även försöka förklara varför intresset är så viktigt för mig och håller mig vid liv.

Välkomna!